Καθαρισμός δοντιών


 

Ο καθαρισμός των δοντιών από τον οδοντίατρο είναι η διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται η πλάκα και η πέτρα από τα δόντια. Σε πολλές περιπτώσεις η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι αρκετή για να αποτραπεί ο σχηματισμός πέτρας κάτω από τα ούλα (υπο-ουλική τρυγία).

Τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνη και απλή και ολοκληρώνεται σε μία επίσκεψη.

Ο τακτικός καθαρισμός δοντιών είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις περιοδοντικές νόσους, όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, σε αρχικά στάδια, πριν δηλαδή προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια (ούλα και οστά των γνάθων).Οι περιοδοντικές νόσοι είναι σοβαρές παθήσεις οι οποίες, αν δεν τύχουν της απαραίτητης θεραπείας, μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια δοντιών.

Το πρόβλημα ξεκινά όταν προκαλέσουν φλεγμονή στα ούλα τα βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα (την κολλώδη, άχρωμη μεμβράνη που σχηματίζεται μόνιμα πάνω στα δόντια) και την τρυγία (πέτρα). Τότε, εμφανίζεται η ουλίτιδα, η οποία είναι η πιο ήπια μορφή περιοδοντικής νόσου. Ως αποτέλεσμά της, τα ούλα κοκκινίζουν, πρήζονται και ματώνουν εύκολα.

Αν η ουλίτιδα δεν αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη θεραπεία (καθαρισμός, σωστή στοματική υγιεινή), μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα.
Η περιοδοντίτιδα είναι βαρύτερη κατάσταση στην οποία εμπλέκεται και το οστό που συγκρατεί τα δόντια, το οποίο σταδιακά αλλοιώνεται και καταστρέφεται.Τελικά, τα δόντια χάνουν τη στήριξή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και ενδεχομένως απαιτείται εξαγωγή τους.

Είναι πολύ σημαντικό,στο τέλος αυτής της θεραπείας ,να δίνονται οδηγίες στοματικής υγιεινής ( ορθή χρήση οδοντόβουρτσας, οδοντικού νήματος, μεσοδόντιου καθαρισμού) και να συζητούνται τα τυχόν ευρήματα.

Κανένα προϊόν του εμπορίου δεν αντικαθιστά τον καθαρισμό που θα σας κάνει ο οδοντίατρος. Σπιτικά γιατροσόφια όπως σόδα ή αλάτι δεν βοηθούν στην απομάκρυνση της πέτρας, ίσως απομακρύνουν μερικές επιφανειακές χρωστικές αλλά είναι πιθανό να προκαλέσουν έγκαυμα στα ούλα και διαβρώσεις στις οδοντικές επιφάνειες.