Βούρτσισμα δοντιών


 

Η υγιεινή του στόματος είναι πολύ σημαντική και δεν πρέπει να την αμελούμε. Ωστόσο, ακόμη και οι πιο επιμελείς ίσως συχνά κάνουν λάθη στον τρόπο που βουρτσίζουν τα δόντια τους με αποτέλεσμα αυτό να μην είναι τόσο αποτελεσματικό.

  • Βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ,πρωί και βράδυ,για τουλάχιστον 3 λεπτά με μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα.

  • Μην πιέζετε την οδοντόβουρτσα πολύ πάνω στα δόντια και τα ούλα. Ούτε να χαϊδεύετε με την οδοντόβουρτσα τα ούλα και τα δόντια χωρίς καθόλου πίεση. Στην πρώτη περίπτωση θα μπορέσετε να καθαρίσετε το στόμα σας, αλλά παράλληλα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να φθείρετε τα δόντια σας. Στη δεύτερη περίπτωση, απλά χάνετε το χρόνο σας, καθώς δεν καθαρίζετε τα δόντια και τα ούλα σας. Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να δουλεύει στα δόντια και τα ούλα με ελαφριά πίεση.

Δυστυχώς πολλοί κατά το βούρτσισμα επικεντρώνονται κυρίως στον καθαρισμό της εξωτερικής επιφάνειας των εμπρός δοντιών (που είναι ορατά από τους άλλους) και αφιερώνουν λιγότερο χρόνο ή και αγνοούν τελείως τα πίσω δόντια ή την εσωτερική πλευρά των δοντιών. Το σωστό βούρτσισμα θα πρέπει να καθαρίζει και τη γλώσσα, καθώς η γλώσσα έχει πάνω στη ράχη της αύλακες (κάτι σαν αυλάκια) μέσα στα οποία μπορούν πολύ εύκολα να συσσωρευτούν μικρόβια.

  • Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας συχνά. Αν δείτε να αποκλίνουν οι τρίχες της οδοντόβουρτσας από την κεφαλή πετάξτε την και αγοράστε μια καινούρια, καθώς αυτές οι τρίχες μπορούν να τραυματίσουν τα ούλα σας. Αλλάζετε την οδοντόβουρτσα σας κάθε 3 με 4 μήνες.

Το οδοντικό νήμα δεν αποτελεί ένα ακόμη βασανιστήριο στο οποίο σας ζητά κάθε φορά να υποβληθείτε ο οδοντίατρός σας. Στην ουσία αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό «εργαλείο» με την οδοντόβουρτσα για τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Στα σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν οι οδοντόβουρτσες, τα βακτήρια προσκολλώνται, φτιάχνουν αποικίες και παράγουν χημικές ουσίες που καταστρέφουν την αδαμαντίνη προκαλώντας τερηδόνα.

  • Ζητήστε από τον οδοντογιατρό σας να σας δείξει πως γίνεται σωστά το βούρτσισμα και η χρήση του νήματος και εντάξτε τα στην καθημερινότητά σας. Η υγεία των δοντιών είναι απλά μια συνήθεια. Αποκτήστε την και θα γλυτώσετε πολλά έξοδα θεραπείας των δοντιών σας.

  • Επισκεφτείτε τακτικά τον οδοντίατρο σας ακόμα και αν δεν πονάτε. Η πρόληψη θα σας γλυτώσει από επώδυνες εμπειρίες καθώς ο οδοντίατρος σας μπορεί να λύσει μικροπροβλήματα εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα πριν εξελιχθούν σε επίπονα προβλήματα.